A magyar food truck sztori

Hamion

Hamion

Képtár és adattár #1

2015. október 15. - Hamion

Az új rovat - amiben a cikkekhez nem felhasznált képeket és a cikkekhez felhasznált forrásokat fogom jelölni. Hosszú névsorok, izgalmas statisztikák, remek adathalmok, csupa cuki kutatható információ!

chuck_shade_001.jpgDélidőben pihenés

A Chuck wagon-ról viszonylag sok információ érhető el a neten, de a cowboy életforma hivatkozásai miatt is sok a forrás. A kedvencem mind közül egy bizonyos Kent Rollins, elérhetőek szakácskönyvei sok információval a cowboy élesztőről és reggeli sütiről egészen a füstölt marha szeletig. Kentet nem csak olvasni, hanem hallgatni is érdemes. Youtubon saját csatornája van, ő az igazi, velünk élő, az autentikus vadnyugati Réz András. Bármiről szívesen beszél, s az egész jelenség nagyon abszurd mégis rendkívül szórakoztató. Persze senkit ne tévesszen meg: a vadnyugati Réz András ugyanolyan profi üzletember, mint magyar kollégája, de mindkét termék tudatosan és tökéletesen felépített és egy kicsit sem bántó szemfényvesztés.   

http://fromthechuckwagon.com

86565917e7476f11fed7e616372d23da.jpgA chuck wagon működés közben.

Kimeríthetetlen forrása képeknek, dokumentumoknak és statisztikáknak az Egyesült Államok Kongresszusának Könyvtára a Library of Congress.  Hihetetlen mennyiségben elérhető digitalizált tartalom. Ha van egy kis időd a találomra beírt kulcsszó által órákra el lehet tűnni a képek között, s a legszebb az egészben, hogy szinte bármilyen paraméterrel szűkíthető az összehordott adathalom. 

http://www.loc.gov/

magyar-neprajz-magyar.jpg

A magyar ekhó.

Ha nem is akkora, de nekünk is van digitális archívumunk, jobban mondva Elektronikus információ szolgáltatásunk. Jó sok adat, köztük képek is, de a használata kissé nehézkes, ugyanis nem kereshető közvetlenül, hanem témakörökre - azon belül konkrét könyvekre találhatunk. A szükséges képeket pedig azok illusztrációjaként érhetjük el, már ha pontosan tudjuk, hogy mit és hol kell keresni, különben igen időigényes program itt böngészni. 

http://www.tankonyvtar.hu/hu

Na jó azért itt a Fortepan - ami szerintem egy fantasztikus dolog, baromi jól kereshető. Azzal is órákat lehet eltölteni. Csak sajnos Chuck Wagon témában elég kevés találatot dobott ki a motor, meg food truck-ban is gyenge. De sebaj, a tábori konyháknál igazán nagy segítség lesz majd.

 http://www.fortepan.hu/

Nyilván sokat segít a wikipédia, ha mással nem is hát a szócikkek bibliográfiájával, ami továbblendít amikor kezd a kutatás kicsit egysíkúvá válni. Meg a gugli meg az ő képkereső motorja, de ez igaz a bingre is. Mindkettő okos, hasznos és gyors. Ezeket nem szúrom be ide, szerintem mindenki rátalál, ha keres. Ha meg nem, akkor neki se álljon keresni, fölösleges.

4a13502v.jpg

A lunch vendor-ok New York-ban, na erről majd a következő posztban!

Az két gasztrótörténelem felhasznált irodalma:

Rollins, Kent; Rollins, Shannon (2015-04-07).A Taste of Cowboy: Ranch Recipes and Tales from the Trail (Kindle Location 8). Houghton Mifflin Harcourt. Kindle Edition. 

Monahan, Sherry (2015-08-03). The Cowboy's Cookbook: Recipes and Tales from Campfires, Cookouts, and Chuck Wagons (Kindle Location 8). TwoDot. Kindle Edition.

http://wmtpmuseum.com/page20.php

http://library.missouri.edu/

http://www.cartermuseum.org/collections/smith/index.php

http://stargazermercantile.com/the-chuck-wagon/

http://lonehand.com/chuckwagon.htm

http://cowboyandchuckwagoncooking.blogspot.hu/

wiki és gugli

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hamion.blog.hu/api/trackback/id/tr177969452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása