Az első guruló konyha alapjául egy Studebaker gyártmányú katonai, teherszállításra szánt szekér szolgált. Nagyjából olyasmi, mint a mi ekhós szekereink. Az időjárás viszontagságai ellen védelmet nyújtó ponyvatetővel fedhető, strapabíró szekér, némi extra felszereléssel.
Ez a magyar szekér, ami épp a vásárba tart.
Charles Goodnight nagy ötlete az volt, hogy a szekérre felerősített egy fiókos szekrényt ( továbbiakban: chuck box), egy vizes hordót és a fiókos szekrény elé felszerelt egy lehajtható asztalt. Pofonegyszerű ötlet, amely szerteágazó felhasználási területen bizonyította hasznosságát a későbbiekben. A chuck box-ban tartották az alapélelmiszereket, a konyhai eszközöket, az evőeszközöket. A chuk box fiókjai megvédték a külső behatásoktól és a homoktól a benne tárolt dolgokat, az extra védelemről a lehajtható asztal gondoskodott. A nagyobb konyhai eszközök, mint a serpenyők, lábosok (és itt most 10-15 főre elegendő étel főzésére alkalmas eszközökről beszélünk) a szekéren kaptak helyet. A legfontosabb eszköz a főzésre és sütésre is alkalmas dutch oven. Nagy öntöttvas üst fedővel, a mi bográcsunk nehezebb, robosztusabb kivitelben. Ezt vagy felakasztották, mint mi a bográcsot és úgy főztek benne babot, pörköltöt, vagy beleállították a parázsba, a tetejére is tettek parazsat, és így alakították sütővé. A cowboy szakzsargonban a pörköltnek ez a válfaja a sonofabitch-stew, kicsit hasonlít a mi kunsági birkapörköltünkre, amennyiben ebbe is az állat minden részét egybefőzték. A chuck box.
A napirend és a napi menü általában azonos volt. Reggel még hajnal előtt a szakács, aki a csapat második legfontosabb és legjobban fizetett tagja volt ( Az első a vezető, a trail boss volt. ), felkelt, felélesztette a tábortüzet, és feltette a kávét főzni. A recept igazán ínycsiklandó, másfél bögre őrölt kávé ( kb. 340 gramm) két gallon ( kb. 7,5 liter) vízhez. Ezt forrás után negyed óráig főzzük. A kávé mellé kelt tészta, juharsziruppal vagy mézzel. A reggeli után a szakács összecsomagol, és elindul új táborhelyet keresni, és neki sokkal előbb oda is kell érnie, mivel az ebédet is el kell készítenie, mire odaérnek a többiek. Az ebéd a bab, hús, krumpli arany háromszögén belül lévő lehetőségek maximális kihasználásán belül elérhető gasztronómiai élvezeteket kínálja, s a jó szakács ezt több hónapon keresztül tudja naponta újraértelmezni. Azért volt zöldség is, különböző szárított gyümölcsök, konzervek, elsődleges szempont persze az eltarthatóság volt. A vacsora az esti állomáshely megkeresésével és a tábortűz meggyújtásával kezdődik, felteszi főzni a kávét a szakács, és nekilát a vacsorának, az előbbi szentháromság mentén. Ilyenkor vágnak egyébként marhát is, mert azt este könnyebb feldolgozni is. A szakács a nap végén elpakol, rendbe teszi az eszközeit, aztán lefekszik aludni pár órát, mielőtt az este véget ér.
"Just camped" - "Épp tábortvernek"
A Chuck Wagon alapfelszerelése közé tartozott a viharlámpa, az ébresztőóra, s természetesen a Biblia. Jobban felszerelteknél, kis öntöttvas kályhát is vittek magukkal, megkönnyítendő a főzést. A fenti képen a jobb oldali szekéren látható a korabeli hálózsák, ami a cowboyok kényelmét szolgálta, mert a hiedelemmel ellentétben a cowboyok sem a nyeregben ülve aludtak. A vasúti fejlesztések és a farmokon végbemenő technikai fejlődés, a városok és falvak fejlődése okafogyottá tette ezt az életvitelt, a nagyobb ranch-eken megmaradt rendszeresítve a Chuck Wagon, mint tábori konyha, inkább a karámok közelében, s a napi legeltetések központjaként. De a mobil konyha ötlete/elve megmaradt és továbbfejlődött a városokban illetve egy egészen specifikus környezetben, amely a XX. században sajnos igen nagy hangsúlyt kap később, a hadszíntéren a harcoló alakulatok ellátására.
Kommentelni, megosztani, lájkolni természetesen szabad és örömet okoz!