A magyar food truck sztori

Hamion

Hamion

Food Truck gasztrótörténelem #2

A Chuck Wagon közelebbről

2015. augusztus 31. - Hamion

   Az első guruló konyha alapjául egy Studebaker gyártmányú katonai, teherszállításra szánt szekér szolgált. Nagyjából olyasmi, mint a mi ekhós szekereink. Az időjárás viszontagságai ellen védelmet nyújtó ponyvatetővel fedhető, strapabíró szekér, némi extra felszereléssel.

magyar-neprajz-magyar_1.jpg

Ez a magyar szekér, ami épp a vásárba tart. 

 Charles Goodnight nagy ötlete az volt, hogy a szekérre felerősített egy fiókos szekrényt ( továbbiakban: chuck box), egy vizes hordót és a fiókos szekrény elé felszerelt egy lehajtható asztalt. Pofonegyszerű ötlet, amely szerteágazó felhasználási területen bizonyította hasznosságát a későbbiekben. A chuck box-ban tartották az alapélelmiszereket, a konyhai eszközöket, az evőeszközöket. A chuk box fiókjai megvédték a külső behatásoktól és a homoktól a benne tárolt dolgokat, az extra védelemről a lehajtható asztal gondoskodott. A nagyobb konyhai eszközök, mint a serpenyők, lábosok (és itt most 10-15 főre elegendő étel főzésére alkalmas eszközökről beszélünk) a szekéren kaptak helyet. A legfontosabb eszköz a főzésre és sütésre is alkalmas dutch oven. Nagy öntöttvas üst fedővel, a mi bográcsunk nehezebb, robosztusabb kivitelben. Ezt vagy felakasztották, mint mi a bográcsot és úgy főztek benne babot, pörköltöt, vagy beleállították a parázsba, a tetejére is tettek parazsat, és így alakították sütővé. A cowboy szakzsargonban a pörköltnek ez a válfaja a sonofabitch-stew, kicsit hasonlít a mi kunsági birkapörköltünkre, amennyiben ebbe is az állat minden részét egybefőzték. twtw_chuck_box.jpgA chuck box. 

 A napirend és a napi menü általában azonos volt. Reggel még hajnal előtt a szakács, aki a csapat második legfontosabb és legjobban fizetett tagja volt ( Az első a vezető, a trail boss volt. ), felkelt, felélesztette a tábortüzet, és feltette a kávét főzni. A recept igazán ínycsiklandó, másfél bögre őrölt kávé ( kb. 340 gramm) két gallon ( kb. 7,5 liter) vízhez. Ezt forrás után negyed óráig főzzük. A kávé mellé kelt tészta, juharsziruppal vagy mézzel. A reggeli után a szakács összecsomagol, és elindul új táborhelyet keresni, és neki sokkal előbb oda is kell érnie, mivel az ebédet is el kell készítenie, mire odaérnek a többiek. Az ebéd a bab, hús, krumpli arany háromszögén belül lévő lehetőségek maximális kihasználásán belül elérhető gasztronómiai élvezeteket kínálja, s a jó szakács ezt több hónapon keresztül tudja naponta újraértelmezni. Azért volt zöldség is, különböző szárított gyümölcsök, konzervek, elsődleges szempont persze az eltarthatóság volt. A vacsora az esti állomáshely megkeresésével és a tábortűz meggyújtásával kezdődik, felteszi főzni a kávét a szakács, és nekilát a vacsorának, az előbbi szentháromság mentén. Ilyenkor vágnak egyébként marhát is, mert azt este könnyebb feldolgozni is. A szakács a nap végén elpakol, rendbe teszi az eszközeit, aztán lefekszik aludni pár órát, mielőtt az este véget ér.

bed_roll.jpg

"Just camped" - "Épp tábortvernek"

A Chuck Wagon alapfelszerelése közé tartozott a viharlámpa, az ébresztőóra, s természetesen a Biblia. Jobban felszerelteknél, kis öntöttvas kályhát is vittek magukkal, megkönnyítendő a főzést. A fenti képen a jobb oldali szekéren látható a korabeli hálózsák, ami a cowboyok kényelmét szolgálta, mert a hiedelemmel ellentétben a cowboyok sem a nyeregben ülve aludtak. A vasúti fejlesztések és a farmokon végbemenő technikai fejlődés, a városok és falvak fejlődése okafogyottá tette ezt az életvitelt, a nagyobb ranch-eken megmaradt rendszeresítve a Chuck Wagon, mint tábori konyha, inkább a karámok közelében, s a napi legeltetések központjaként. De a mobil konyha ötlete/elve megmaradt és továbbfejlődött a városokban illetve egy egészen specifikus környezetben, amely a XX. században sajnos igen nagy hangsúlyt kap később, a hadszíntéren a harcoló alakulatok ellátására.  

 

Kommentelni, megosztani, lájkolni természetesen szabad és örömet okoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://hamion.blog.hu/api/trackback/id/tr267747182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bozótnéger · http://vadonszava.blog.hu 2015.10.06. 11:12:35

Remek cikk, gratulálok!
Arról van esetleg infó, hogy mivel tüzeltek ott kint a pusztában? Cipelték a tüzifát? Vagy szárított trágya?

Hamion 2015.10.07. 10:36:45

@Bozótnéger: Először is köszönöm! Legjobb tudomásom szerint, csak aprófát vittek magukkal tűzgyújtáshoz, a többit azt megoldották helyben található alapanyagokból. A szárított trágyára nem találtam utalást, szóval sem cáfolni, sem megerősíteni...
süti beállítások módosítása