A magyar food truck sztori

Hamion

Hamion

Food Truck gasztrótörténelem #9

A római birodalomtól a Régi posta utcáig - hamburger mesék - 1. rész

2016. január 11. - Hamion

Néha úgy tűnhet, a hamburger története a tűz felfedezésével és a szarvasmarha háziasításával kezdődik, máskor meg csak egy-két emberöltő messzeségből dereng fel, ahogy egy amerikai bombázópilóta elmereng bevetés közben Hamburg felett, s kiötli a XX. század emblematikus szendvicsét. Szögezzük le az elején, a hamburgert az ismert világ közepén fedezték fel, nagyszerű, éhes, büszke emberek. Gasztro-pionírok, akiknek birtokában volt a darált marhahús, a zsemle, mindezekhez tűz is kellett, talán egy rostlap, mustár, ketchup, BBQ szósz, uborka, saláta, paradicsom, só, bors, hagyma, talán sajt is... A többi meg mese.

8a23967v.jpg

Most már tudom mit takar az RC Cola rövidítése.

Akkor mit is adtak nekünk a rómaiak? Több forrás is megemlíti, köztük az angol nyelvű Wikipédia, amit a magyar nyelvű hamburger szócikk is átvesz, hogy egy római szakácskönyvben van az első utalás az ókori hamburger húsra. Ez a szakácskönyv pedig nem más Marcus Apicius Gavius szerzeménye, aki Augustus és Tiberius római császárok uralkodása alatt élt és mesterszakács volt, szerzeménye címe De re coquinaria. Ez a szakácskönyv kétnyelvű kritikai kiadásban megjelent az Enciklopédia Kiadó gondozásában 1996-ban, s valóban Apicius leírja a fasírt különböző elkészítési módjait a kor ízlése és lehetőségei szerint, de ugyanitt a virsliről is közöl recepteket, s ha már így van, akkor az előző cikkünkben tárgyalt hot dog is köthető lenne az ókori ínyesmesterhez. 

21742v.jpgAkkor itt keressük a gyökereket

A bejegyzés trackback címe:

https://hamion.blog.hu/api/trackback/id/tr718260332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása